Zo maak je jouw tuin winterklaar
De donkere maanden draaien op volle toeren en het strenge winterweer staat nog op ons te wachten. Je zult in deze periode dan ook niet veel tijd buiten doorbrengen, het liefst kruip je binnen onder een dekentje op de bank met een grote mok thee. Toch mag je je buitenruimte in deze tijd niet vergeten. Zeker wanneer de vrieskou aanbreekt kan de tuin wel wat extra zorg en aandacht gebruiken. Je wilt natuurlijk het hele jaar door van je tuin kunnen genieten en er daarnaast weel volop gebruik van kunnen maken zodra straks het eerste lentezonnetje weer aanbreekt. Daarom lees je in dit artikel enkele tips voor een gezonde tuin het hele jaar door.
Tuinonderhoud
Je tuin moet voorbereid zijn op het strenge winterweer dat meestal in de eerste twee maanden van het nieuwe jaar voorbij komt. De voorbereiding begint met het bijeen harken van alle bladeren die zijn neergedaald in de tuin. Hark niet alleen het blad van het looppad, maar ook juist van het gazon zodat deze genoeg lucht en licht krijgt. Je kunt de bladeren weggooien in de gft-bak, maar je kunt er ook je eigen composthoop van maken. Zelf composteren verkleint de afvalberg en levert gratis plantenvoeding op waarmee je de tuin kunt bemesten. Plaats niet-winterharde planten binnen op een vorstvrije plek en bescherm sommige buitenplanten met bijvoorbeeld stro en jute. Vogels maken in deze periode wel graag gebruik van je tuin, help ze daarom aan voedsel door wat vetbolletjes, pindaslingers of een pindakaashuisje op te hangen.
Gras in de winter
Een gezond gazon zorgt voor een luxe uitstraling van je tuin, maar vergt wel wat onderhoud. Niet alleen mest is belangrijke voeding voor gras, door kalk te strooien kun je de vorming van mos voorkomen. Kalk zorgt ervoor dat de wortels beter belicht worden en dat de zuurtegraad van de grond afneemt. Het mos zal afsterven en dit kun je aan het begin van het jaar verwijderen met het verticuteren van het gras. Verder is een belangrijke tip om niet teveel over het gras te lopen in de winter, hierdoor kun je het gras beschadigen en groeit het niet meer.
Zwembad winterklaar
Ben jij een van de gelukkigen met een zwembad in de tuin, dan wil je hier straks natuurlijk weer optimaal van kunnen genieten. Direct na de zomer voeg je overwinteringsvloeistof toe aan het water en maak je het zwembad goed schoon. Laat de waterspiegel tot onder de nozzles zakken, zuig het water uit de leidingen met een waterstofzuiger en laat het water uit het zandfilter lopen. Als het zwembad helemaal voorbereid is, span je het winterzeil over het bad. Heb je nu erg last van vuil water dat niet meer te redden valt, dan kun je het vuilwater dompelpompen. Bij dompelpompen wordt een pomp die aan het onderkant voorzien is van een opening waardoor de pomp het water aanzuigt in vloeistof geplaatst. In de pomp zit een waaier die het water naar de uitgang perst. Zo kun je het zwembad leegpompen en later vullen met schoon water.