Wat je moet checken bij het aanschaffen van een gebruikte laptop

Wat je moet checken bij het aanschaffen van een gebruikte laptop

30 december 2021 0 Door Hubert

Het kopen van een laptop die gebruikt is brengt vele voordelen met zich mee. Voor een fractie van de nieuwprijs kom je al gauw uit bij een beste laptop die normaal gesproken hetzelfde functioneert. Maar net zoals bij een tweedehands auto moet je bij gebruikte laptops op een aantal zaken letten. Doe goed onderzoek naar de laptop en voer verschillende controles uit.

Gebruikte laptops kopen bij partijen zoals Amazon en eBay

Laptops verschillen erg van prijs en het zijn geen goedkope apparaten. Koop je bijvoorbeeld een gebruikte laptops zoals een MacBook Pro dan betaal je daar nog steeds een erg groot bedrag voor. Je wilt bij het uitgeven van zo'n bedrag er wel zeker van zijn dat het legitiem is. Grote websites zoals Amazon en eBay kiezen de kant van de koper. Als je daar een gebruikte laptop koopt en die werkt niet naar behoren dan moet de verkoper de retourzending accepteren. Koop je een gebruikte laptop via Craigslist of Gumtree dan is het beste om het ophalen zelf te regelen en zo ook het testen van de laptop.

Doe goed onderzoek naar de laptop

Krijg je de mogelijkheid om zelf de laptop te inspecteren moet je dat altijd doen. Zorg dat het laptopframe vrij is van scheurtjes. Doe ook controle naar de schroefjes, losse scharnieren en andere opvallende dingen die normaal gesproken niet horen. Controleer de schermconditie van de laptop. Die moet in goede staat verkeren en geen flikkering, verkleuring of slechte pixels bevatten. Open eens een video en kijk hoe de video op het scherm zich afspeelt. Zo kan je goed beoordelen of het scherm in goede staat is.

Andere zaken die je kunt controleren

Vanzelfsprekend is het ook handig om het toetsenbord te controleren. Het toetsenbord en trackpad zijn bij een laptop de meeste gebruikte onderdelen. Het is dus van essentieel belang dat deze onderdelen zonder enige problemen werken. Controleer of je geen kapotte toetsen hebt, let op de toetsaanslag en kijk of het typen op de laptop prettig aanvoelt. Een ander dingetje is de draadloze connectiviteit. Je wilt geen laptop die het onmogelijk maakt om met internet te verbinden. Check het WiFi netwerk en of je internetverbinding krijgt. Bluetooth zit bij de meeste laptops van tegenwoordig ingebouwd, dus dat is ook altijd handig om even te checken. Tot slot de batterij. Die kan je niet in een blik checken, maar je kan wel even naar de instellingen gaan om te kijken naar het energiebeheer. Daar zie je hoelang de batterij nog meegaat en hoe gezond de batterij is.